Catedrala Națională de hramul Înălțării Domnului. Foto credit: Ziarul Lumina
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-a aflat joi, 25 mai, în ziua praznicului Înălțării Domnului, în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Paraclisului Catedralei Naționale, pentru a sărbători împreună hramul principal al edificiului simbol al unității noastre întru credință și țară. Aici, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc căzuți pe câmpurile de luptă.
Șantierul Catedralei Naționale trece an de an prin noi capitole, iar în prezent înregistrează progrese importante. Întrucât lucrările încă sunt în desfășurare, ziua hramului principal – „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor, a fost sărbătorită la paraclisul din vecinătate, unde frumusețea slujbelor este ca o pregustare a celor care vor fi săvârșite în impresionantul lăcaș de rugăciune al României. Aici, clericii și credincioșii au înălțat rugăciuni către Dumnezeu pentru finalizarea lucrărilor, pomenindu-i, după rânduială, și pe eroii neamului românesc.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal; părintele Codruț Toader, inspector eparhial, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat principalele învățături ale acestei sărbători: „Sărbătoarea de astăzi are deosebite semnificații pentru Biserică și pentru fiecare dintre noi, iar în mod special pentru locul în care ne aflăm. Mai întâi, Înălțarea Mântuitorului la cer înseamnă încheierea activității Sale mântuitoare începute în mod public la râul Iordan, atunci când a fost prezentat celor de față de Înaintemergătorul și Botezătorul Ioan. În vremea propovăduirii Evangheliei Sale mântuitoare le-a vorbit tuturor despre Împărăția lui Dumnezeu, o veșnică împărăție, care nu avea nici o legătură cu lucrurile acestei lumi. Înălțarea Sa la cer înseamnă încheierea misiunii Sale de pe pământ, El care Dumnezeu fiind, la plinirea vremii S-a făcut om. Înălțarea Sa la cer înseamnă reașezarea de-a dreapta Tatălui în veșnica Împărăție a Preasfintei Treimi, Împărăție de care El nu S-a despărțit nici o clipă”.
În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat că această sărbătoare ne îndeamnă pe toți la înălțare duhovnicească. „Sărbătoarea Înălțării Domnului ne invită pe fiecare dintre noi să căutăm momentele de elevație spirituală, cu precădere cele legate de Sfânta Liturghie. Nici un moment liturgic nu-l înalță mai mult pe om decât Dumnezeiasca Liturghie. Înălțarea Mântuitorului la ceruri ne îndeamnă și pe noi să ne înălțăm inimile dincolo de lucrurile mărunte cu care ne înconjurăm adeseori și pe care le preferăm. Înălțarea Domnului ne invită la privirea dincolo de țărână, la privirea către ceruri și către Domnul Cel înălțat întru slavă. Ctitorind una dintre cele mai importante mănăstiri ale sale, marele domn al Moldovei, Sfântul Voievod Ștefan, scria în pisania ei rugându-L pe Cel care S-a înălțat întru slavă să ne acopere de acum și până în veac cu mila Lui. Aceasta este și rugăciunea pe care întotdeauna la Înălțare o îndreptăm și noi către Domnul, Care ne binecuvântează și Care a lăsat binecuvântarea Sa Bisericii”, a reliefat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit și despre semnificația acestei sărbători pentru Catedrala Națională: „Catedrala Națională, cea dorită de mari ierarhi de altădată, de oameni care iubesc pământul românesc și împlinită cu multă jertfă în vremea slujirii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ne îndeamnă pe toți, prin cele două hramuri, să nu uităm că suntem făcuți să dobândim Împărăția cerurilor, locul pe care Mântuitorul l-a făgăduit ucenicilor Săi. Ne aducem aminte de jertfa eroilor pământului românesc, a tuturor din leagănul istoriei noastre până în prezent, a celor care și-au vărsat sângele pentru apărarea țării, a credinței strămoșești, pentru unitatea și demnitatea neamului românesc. Nu doar nenumărații eroi din vremea ultimelor războaie au fost așezați în piciorul Sfintei Mese a Catedralei, acolo unde se va săvârși permanent Sfânta Liturghie. În toate bisericile Patriarhiei Române sunt mereu pomeniți ostașii și eroii care s-au jertfit. Sărbătoarea de astăzi îi unește pe toți acești eroi, pe cei din vremurile de demult și pe cei mai aproape de noi, care s-au jertfit. Locul acesta este un sanctuar. În primul rând, pentru că aici este un altar sfințit, dar și pentru simbolismul lui, pentru chemarea pe care o face tuturor românilor”.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc căzuți pe câmpurile de luptă.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naționale.
Sursă: Ziarul Lumina