Preafericitul Părinte Patriarh oferind icoana hramului Catedralei Naționale. Foto credit: Basilica.ro
La finalul slujbei de pomenire oficiate de Ziua Eroilor în Catedrala Patriarhală, credincioșii prezenți au primit un dar special de la Patriarhul României: icoana hramului Catedralei Naționale.
Este vorba de o reprezentare inedită, unde în scena clasică a Înălțării Domnului, în dreptul Sfântului Andrei, este pictată crucea în formă de „X” pe care Apostolul a suferit moarte martirică.
Astfel, această reprezentare arată astfel atât primul, cât și al doilea hram al Catedralei Naționale.
Preafericirea Sa a subliniat faptul că această reprezentare a fost oferită Catedralei Naționale de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu la sfințirea din noiembrie 2018 și a fost reprodusă și multiplicată zilele trecute în mod special pentru a fi oferită credincioșilor.
Slujba de pomenire a eroilor a fost oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul în prezența Patriarhului României și a Preasfințitului Părinte Ieronim Sinaitul.
”Gestul cel mai solemn și cel mai concret de cinstire a eroilor
În cuvântul rostit cu acest prilej, Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a evidențiat cel mai mare monument al eroilor, Catedrala Mântuirii Neamului, despre care a spus că este „un vis care se împlinește sub ochii generației noastre”.
Preasfinția Sa a spus ridicarea acestei catedrale reprezintă „gestul cel mai solemn și cel mai concret de cinstire a atâtor generații de înaintași care și-au sacrificat propria viață pentru libertatea, prosperitatea și unitatea neamului nostru”.
Vorbind despre cinstirea pe care o acordă Biserica celor care și-au sacrificat viața pentru țară, Preasfinția Sa a semnalat că cele mai multe monumente ale eroilor se află în curțile bisericilor ortodoxe și de cele mai multe ori, cei care au prezidat comisiile sau consiliile care s-au ocupat cu ridicarea acestor monumente comemorative au fost conduse de către preoți.
Ierarhul a amintit că pomenirea eroilor neamului românesc de praznicul Înălţării Domnului a fost oficializată în urmă cu aproape 100 de ani de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar cultul eroilor a fost prezent întotdeauna la români.
Sursă: Basilica.ro