Montarea crucii pe turla Pantocrator a Catedralei Naționale. Foto credit: Basilica.ro
O cruce de 7 tone a fost montată marți pe turla mare a Catedralei Naționale, la aproximativ 130 de metri înălțime. „Momentul de top din punct de vedere ingineresc a fost sublimat de slujba de sfințire oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul”, a spus Pr. Nicolae Crîngaşu, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul Monumente şi construcţii bisericesti al Patriarhiei Române.
„În momentul acesta, când lucrul imperfect al mâinilor noastre devine sfințit în numele Preasfintei Treimi, el chiar capătă dimensiuni de perfecțiune”, a spus coordonatorul lucrărilor de la Catedrala Națională.
Acest moment este proiectat de un an și jumătate și se fac pregătiri de aproape două săptămâni. O macara specială șenilată cu o capacitate de 600 de tone a făcut posibil proiectul ingineresc de top.
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, împreună cu Arhimandritul Ciprian Grădinaru, Eclesiarh al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a oficiat o slujbă de sfințire a crucii înainte de elevare.
„Ziua de astăzi a așezării Sfintei Cruci pe cea mai înaltă turlă a catedralei noastre, turla Atotțiitorului Dumnezeu sau a Pantocratorului, are o semnificație cu totul deosebită”, a spus Episcopul vicar patriarhal după slujba de sfințire.
Preasfinția Sa a făcut referire la apropierea de Săptămâna Pătimirilor, în care Hristos a fost răstignit pe Cruce, dar și la proclamarea recentă a canonizării a 16 noi sfinți români care și-au asumat crucea suferinței în timpul regimului comunist ateu.
Să fie pentru fiecare român un semn de biruință
„În fața ochilor noștri se înalță, pe cerul Capitalei noastre, pe cerul Bucureștiului, ca un semn de speranță, de lumină pentru viața noastră creștină de zi cu zi. Și cifrele care sunt legate de această cruce, care va fi ridicată îndată, au semnificație deosebită: este înaltă de șapte metri și cântărește șapte tone, iar cifra șapte, în spiritualitatea creștină, are semnificația desăvârșirii, a plinătății”.
„Dorim ca această cruce să fie nu doar pavăza acestei catedrale, acoperământ tare și nebiruit, ci să fie pentru fiecare român în parte, din țară și din străinătate, un semn de biruință și un semn al nădejdii că Hristos este, în orice încercare a vieții noastre, alături de noi”, a spus PS Varlaam.
„Și așa cum crucea Lui, pe care a purtat-o de bunăvoie pentru noi și pentru a noastră mântuire, a adus bucurie la toată lumea și această cruce care va împodobi cerul Capitalei noastre de pe cea mai înaltă turlă a Catedralei să lumineze și să sfințească viața noastră de zi cu zi”, a adăugat ierarhul.
De acum începe marea mobilizare
La Catedrală vor continua pregătirile intense pentru sfințirea mare, care va avea loc în toamnă, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.
„Momentul punerii crucii a fost un hotar. De acum încolo începe marea mobilizare pentru ca totul, de la panseluțe și până la picamăre să fie disciplinate și să-și facă fiecare munca și contribuția pentru pregătirea marelui moment”, a spus Pr. Nicolae Crîngașu care și-a exprimat speranța că lăcașul de cult va fi deschis pentru slujbe.
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române. În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie.
Sursă: Basilica.ro